Low frame rate and heavy input delay[FIXED]

Your Callsign

N6189Q

Was your account linked with IFC in-app at the time of the issue?

Yes

Version Information

20.2 (465)

Device Information

S9
Android 9

Summary

Simulator runs at a very low framerate with a 4-5 second input delay.

Steps to reproduce

  • Launch IF

Expected results

normal screen with normal frame rate

Actual results

normal screen but low frame rate with a 4 second delay on taps. Unable to swipe up in the aircraft list

More Information

Settings
Airplane Count: medium
Rendering Quality: Medium
Rendering Resolution:Medium
Texture Quality: medium
Anti-Aliasing: off
Limit Frame Rate: Unchecked

Update/fix: after leaving and rejoining the beta the problem went away. I also updated to android 10 so that helped too.

Mods can close this if they want.

What are your graphics settings set to?

Settings
Airplane Count: medium
Rendering Quality: Medium
Rendering Resolution:Medium
Texture Quality: medium
Anti-Aliasing: off
Limit Frame Rate: Unchecked

Here’s a template to use to show what graphic settings you’re on.

Settings
Airplane Count: Very High
Rendering Quality: Medium/High
Rendering Resolution: Low/Medium
Texture Quality: Low/High
Anti-Aliasing: On
Limit Frame Rate: Checked

Change that to checked and then try again. That’s likely the cause.

I have done that and there was no improvement

Try to take a video and upload it to Youtube, then share it here. Hard to figure out without seeing it.

Here is the video, i would look at the blips on the homescreen map. Those usually are faster and smoother. I can’t really demonstrate the input delay because i can’t enable the “show taps” setting. The delay is about 3 to 4 seconds.

Why can’t you enable this?

I can’t scroll down in the menu to it. Tried to reinstall and its stuck on the "waiting for download " loading circle.

Able to reproduce on iPhone 8, my input delay wasn’t that bad however. Same graphics settings as OP.